Witte thee gezond? Wat zijn de voordelen en nadelen?

witte theeWitte thee is afkomstig van de bladeren van dezelfde camellia sinensisstruik waar zwarte, groene en oolongthee vandaan komen, maar witte thee is niet uitgehard en ongefermenteerd.

Vanwege de minimale verwerking die witte thee doorloopt, hebben onderzoeken aangetoond dat de polyfenolen en andere antikankereigenschappen in dit soort thee mogelijk krachtiger en effectiever zijn in het verlagen van het risico op ziekte in vergelijking met het drinken van andere soorten thee.

Mogelijke voordelen van het drinken van witte thee

Kankergroei remmend

Polyfenolen hebben antioxiderende eigenschappen en kunnen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Met flavonoïden en andere polyfenolen is in dierstudies aangetoond dat witte thee kankergroei remt. Hoewel er meer onderzoek nodig is om te bepalen of dezelfde voordelen bij de mens bestaan, laat het vroege onderzoek enkele veelbelovende mogelijkheden zien, vooral voor degenen die anders een risico zouden lopen op kanker aan de dikke darm.

Cardiovasculaire risico’s en beroerte-risico’s verminderen

Witte thee kan de opbouw van tandplak in uw bloedvaten verminderen en de frequentie en ernst van een beroerte verminderen. Van de polyfenol-antioxidanten in de thee is aangetoond dat ze helpen het cholesterol te verlagen, losse thee gezondde bloeddruk te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Cafeïne heeft echter een negatieve invloed op sommige mensen en kan zelfs ongewenste cardiovasculaire bijwerkingen veroorzaken, waaronder een onregelmatige hartslag en hoge bloeddruk voor degenen die al een probleem hebben met verhoogde niveaus.

Antibacteriële en antivirale ondersteuning bieden

In dier- en laboratoriumstudies heeft witte thee feitelijk enkele beschermende eigenschappen aangetoond tegen schadelijke micro-organismen, virussen en bacteriegroei vertraagd en het voorkomen van infecties effectief verminderd. Van de thee is ook aangetoond dat het de huidcellen beschermt tegen ultraviolette straling.

Biedt ontstekingsremmende en collageenbehoudende effecten

Van het drinken van witte thee is aangetoond dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft en mogelijk kan helpen om de risico’s van het ontwikkelen van aanverwante aandoeningen, zoals bepaalde soorten artritis, te verminderen. In sommige dierstudies heeft witte thee zelfs resultaten opgeleverd die vergelijkbaar zijn met wat een niet-steroïde ontstekingsremmende medicatie zoals aspirine, Aleve of Advil kan leveren. De thee kan mogelijk ook helpen de ernst van leeftijdsgerelateerde effecten te verminderen door de afbraak van componenten zoals elastine en collageen te vertragen.

Biedt mogelijkheden voor het bestrijden van bacteriën en het voorkomen van holtes:

In sommige onderzoeken werd extract van witte thee zelfs toegevoegd aan traditionele tandpasta’s en de resultaten lieten een toename zien van het vermogen van de tandpasta’s om ziektekiemen te doden en mogelijk gaatjes te voorkomen. Cafeïne kan echter de opname van calcium door uw lichaam blokkeren, wat in feite botten en tanden kan verzwakken, dus het totale effect van witte thee op uw lichaam hoeft niet per se positief te zijn.

Witte thee nadelen – Geconfronteerd met onbekende gevolgen

kopje witte theeHoewel studies correlaties kunnen suggereren tussen het drinken van witte thee en het ervaren van gezondheidsvoordelen, zijn er in elk geval een groot aantal onbekende factoren en variabelen die de resultaten kunnen beïnvloeden. In termen van wetenschappelijk bewijs dat algemeen wordt aanvaard als medisch bewijs, ontbreekt het onderzoek en zijn de werkelijke voordelen en gevolgen van het drinken van grote hoeveelheden witte thee onbekend.

Te veel cafeïne

Omdat een grote hoeveelheid cafeïne ernstige bijwerkingen kan veroorzaken, waaronder hoofdpijn, diarree en zelfs cardiovasculaire problemen, kan het regelmatig drinken van witte thee leiden tot ongewenste gezondheidsachterstanden voor een bepaald individu. Hoewel witte thee minder cafeïne bevat dan zwarte en groene thee, moeten mensen toch voorzichtig zijn bij het integreren van grote hoeveelheden in hun dagelijkse consumptiepatronen.

Conclusies

Hoewel witte thee doorgaans meer antioxidanten en minder cafeïne bevat dan andere verwante theesoorten, moeten deelnemers die baat hebben gehad bij onderzoeken doorgaans nog steeds tussen de 5 en 6 kopjes thee per dag drinken om enkele van deze geclaimde resultaten te zien. Het consumeren van zoveel cafeïne is een ernstige zorg voor sommige mensen.