Witte thee maken: hoe zet je een goed kopje witte thee?

Sommige mensen drinken het met liters tegelijk, anderen hoogstens een kopje per dag: thee. Er zijn vele smaken en soorten, en dus ook vele manieren om het te zetten. De meesten gieten kokend water over een theezakje, en laten dit ongeveer 10-20 seconden trekken. Hoewel dit al heerlijk kan smaken met zwarte thee of oolongthee, is dit niet altijd het geval bij andere theesoorten! Want wat is witte thee eigenlijk? En hoe zet je nu een goed kopje witte thee?

TheeplantWat is witte thee?

Witte thee wordt gemaakt van de jongste knoppen van de theeplant. Nadat de knoppen geplukt zijn, worden ze in het zonlicht gedroogd en vermengd met de jongste bladeren. Hierdoor krijgt witte thee haar zachte en volle smaak. Oorspronkelijk komt deze theesoort alleen voor in China, Sri Lanka en India, maar sinds enkele jaren wordt witte thee ook verkocht in België en Nederland.

Witte thee heeft doorgaans een zoete en bloemige ondertoon, bevat antioxidanten en vitamine C. Bovendien kan witte thee bijdragen aan stressvermindering. Hierdoor is witte thee uitermate geschikt wanneer je wilt bijkomen van een drukke dag op het werk, of moet studeren voor een belangrijke toets. Deze theesoort geeft je door de lichtheid van de bladeren en knoppen een rustig gevoel.

Wat zijn de ingrediënten voor een goed kopje witte thee?

Zwarte thee is veel makkelijker om te zetten dan witte thee, en dient daarom niet hiermee te worden vergeleken. Dit komt door de hoge oxidatie van de zwarte theebladeren. Deze mate van oxidatie is veel minder aanwezig bij witte en groene thee, waardoor het bereiden hiervan net wat meer aandacht nodig heeft. kopje witte theeAllereerst de hoeveelheid. Voor één kopje thee kun je 2 gram witte thee aanhouden. De regel geldt: hoe heter het water, hoe korter de trektijd van de thee. Nu is het zo dat je bij witte thee goed moet letten op de temperatuur van het water. Kokend heet water is heerlijk als je je thee zo lang mogelijk warm wilt drinken, maar is nadelig voor witte thee. Door te heet water verbranden de bladeren en kruiden, en komt er een bittere smaak vrij. En die wil je juist niet hebben!

De ideale temperatuur voor witte thee ligt tussen de 80 en 85 graden Celsius. Laat daarom het gekookte water eerst afkoelen tot deze temperatuur, voordat het over de witte thee wordt geschonken. Voor één kopje thee en de gegeven temperatuur, kun je de thee laten trekken tussen de 3 en 5 minuten. Dit is afhankelijk van hoe sterk je je drankje wilt hebben.

Wat is verder van invloed op de smaak van witte thee?

Naast de temperatuur, hoeveelheid en de trektijd zijn er nog twee andere factoren die van invloed kunnen zijn op de smaak van witte thee, en waar je dus ook op moet letten bij het zetten ervan.

Vermenging met fruit

Net zoals bij zwarte en groene thee, wordt witte thee ook regelmatig gemengd met andere fruitsoorten (bijvoorbeeld witte thee met gember). Deze kunnen van invloed zijn op de trektijd, waardoor de smaak anders wordt wanneer je de thee te kort of te lang laat trekken. Door de verpakking te lezen en je te verdiepen in je gekozen combinatie, voorkom je dat de thee bitter wordt en niet meer te drinken is.

Grofheid van de bladeren en knoppen

Hoewel de meeste witte theesoorten fijngesneden worden, kan het voorkomen dat de thee toch grover is dan je had verwacht. Het is zeker belangrijk om daarop te letten, omdat dit de smaak van je thee sterk kan beïnvloeden. Hoe grover de thee, des te langer deze moet trekken.

Genieten maar

Wanneer je bovenstaande informatie en tips goed in je achterhoofd houdt, en de verpakking goed leest, is het vrijwel zeker dat ieder kopje witte thee heerlijk smaakt!